Home Studios refreshes The Wren pub on New York's Bowery

160
The Wren by Home Studios

The Wren by Home Studios

Brooklyn-based Home Studios has remodelled a bar and restaurant in New York’s East Village, using dark wood and velvet seating to retain a “worn-in and aged appearance”.

The Wren on the busy Bowery thoroughfare has become a neighbourhood staple since opening in 2012, but was ready for an interior revamp.

Entrance area of The Wren with walnut wall panelling and hardwood floors
The Wren has been remodelled in a way that retains its rustic charm

Home Studios refreshed both levels of the upscale pub, including the upper-floor dining and drinking area, and private lounge downstairs.

“Despite the changes in the city and the evolution of the neighbourhood, The Wren has maintained its timeless appeal, offering visitors a glimpse into the past and an authentic pub experience,” said Home Studios, led by founder Oliver Halsegrave.

L-shaped bar with a marble counter and surrounded by wooden stools
The L-shaped bar has a marble counter and is surrounded by GAR Products stools

Across the main level, dark and moody materials have been used to retain the pub-like quality of the spaces, assisted by the exposed wooden ceiling beams and columns, and hardwood floors.

Either side of the entrance, black-painted, booth-style benches are installed against the walnut wall panelling, creating cosy nooks for pairs or small groups to occupy.

Chocolate-coloured velvet banquette featuring ribbed cushions
Towards the back, a chocolate-coloured velvet banquette features ribbed cushions

The bar area features an L-shaped marble counter surrounded by GAR Products stools, opposite black wainscoting that runs below vintage-looking wallpaper.

Towards the back, a long banquette is dressed in ribbed cushions that form the seating and backrests, all wrapped in brown velvet.

Row of custom mirrors alternated with disk-shaped sconces above tables
Custom mirrors alternate with disk-shaped sconces by In Common With

Custom arched shaped mirrors mounted on the walls alternate with disk-shaped sconces by In Common With, against a beige textured plaster backdrop.

A variety of other sconces throughout were sourced from lighting brands including O’Lampia, Shades of Light, Allied Maker and Rejuvenation.

U-shaped both below two windows
Guests can choose from a variety of booths, two-tops or standing areas

“With a worn-in and aged appearance, the space now exudes a moody winter-like atmosphere,” said Home Studios.

Downstairs, the mood is even more “sultry” and intimate, thanks to darker surfaces and a variety of dim, warm lighting sources.

The bar counter is made from Black Portoro marble and the wood floors are also stained black, while the banquette upholstery is a lighter tone than found on the upper level.

Between the two floors, guests can choose from a variety of seating or standing spots for enjoying their beers, cocktails and bar food.

Banquette below walnut panelling and candle sconces
In the private area downstairs, the mood is more sultry and the banquette upholstery is lighter in colour

“Home Studios has seamlessly blended nostalgic and rustic charm throughout The Wren’s interior, creating an inviting and distinctive ambiance that pays homage to the bar’s storied history,” said the team.

Home Studios is no stranger to refreshing beloved establishments, having completed interiors for The Bird in Montauk and The Pearl in Nantucket.

Downstairs area featuring dark-stained floors and a black marble bar counter
The downstairs area features dark-stained floors and a black marble bar counter

The firm also recently turned a conference centre in Northern California back into a luxury hotel, as originally intended by the property’s founder: the inventor of the radio.

The photography is by Brian W Ferry.

The post Home Studios refreshes The Wren pub on New York's Bowery appeared first on Dezeen.

www.dezeen.com