A Breezy Sunshine Coast House For Everyday Living

34
A Breezy Sunshine Coast House For Everyday Living

A Breezy Sunshine Coast House For Everyday Living

Architecture

by Amelia Barnes

Bronzewing by Hive Architecture is a new home that captures the best of its Sunshine Coast environment.

The home is located on a sloping site, requiring inventive thinking by Hive Architecture to create a seamless indoor-outdoor area.

The house and backyard now appear as one even level due to a raised outdoor pool.

Shades of green appear sparingly as accents throughout the interiors, most notably in the kitchen that features marble embedded with rippling veins of gold.

Subdued timber toned cabinetry in the kitchen.

The home adopts an L-shaped floor plan across two levels.

Artwork on left by Paul Harbour. Artwork on right by Chris Riley.

The new house embraces and embodies their new environment with light and breezy interiors and nods to glamorous modernist houses found in Palm Springs.

The central entrance hallway to the home.

Height restrictions called for a smaller area on the upper floor.

A green basin references similar colours and curved shapes throughout the home.

The main downstairs bathroom.

Artwork above bed by David Hinchliffe.

Downwards sloping stairs lead into the home.

Vertical joint cladding reinforces that relaxing feeling of being by the beach.

The design intent of Bronzewing was all about enhancing the property’s ocean views — a task easier said than done due to the home’s sloping site.

This challenging block in Peregian Springs required inventive thinking by Hive Architecture who were engaged to design the new family home. The clients requested a home that could open up as much as possible to the outside areas, without compromising on privacy.

The resulting home adopts an L-shaped floor plan across two levels. When standing in the kitchen, the house and backyard now appear as one even level due to a raised outdoor pool.

‘By raising the pool out of the ground and positioning this outside the main living areas, we were able to create seamless indoor-outdoor living, despite the rather steep slope across the back of the site,’ explains Damian Goode, principal architect at Hive Architecture.

‘This allowed for a large private open space and pool area to become the focal point of the home, whilst keeping it private from surrounding neighbours and the elevated street frontage.’

When entertaining, the owner’s guests can spill out onto the deck around the pool to enjoy the view.

Height restrictions called for a smaller area on the upper floor that hosts the huge main bedroom suite with 180 degree views across the coastline. ‘Needless to say, the owner wasn’t unhappy with this arrangement!’ says Damian.

The owners of the home are a family of four who relocated from Brisbane to the Sunshine Coast. Their new house embraces and embodies their new environment with light and breezy interiors and nods to glamorous modernist houses found in Palm Springs.

‘Typified by strong form and functionality, we felt this would bring a sense of style, timelessness and elegance to the home. It is also an era that celebrated the importance of simplicity and functionality, so it naturally resonated with the project brief,’ says Damian.

Vertical joint cladding, textured white walls, and subdued timber toned cabinetry reinforce that relaxing feeling of being by the beach. Shades of green appear sparingly as accents throughout the interiors, most notably in the kitchen that features marble embedded with rippling veins of gold.

Naturally, the kitchen with its generous proportions, outlook, and sophisticated detailing is Damian’s favourite room in the home. ‘This space is positioned in the perfect spot in the house and commands the best views to the pool and the ocean beyond.’

thedesignfiles.wpenginepowered.com