Renovated Art Deco home now filled with natural light

140
Kitchen


Located in Melbourne’s Glen Iris, this 1920’s Art Deco home was renovated and extended recently under the expert eye of Anthony Chan from Chan Architecture. The four-bedroom, three-bathroom abode is home to a young family who were rapidly outgrowing their original home. “Before the renovation, the existing house had a series of small, dark rooms over a single level,” says Anthony, who overhauled it with a series of stylish, light-filled spaces.

Kitchen
Kitchen

The character and period details of the original home have been largely retained with the front living room repurposed as a master bedroom, walk-in robe and ensuite while a new powder room and feature stairs were worked into the existing building footprint. The addition consists of a new kitchen, dining, living space, three extra bedrooms, home office, three fresh bathrooms, garage and laundry. 

Entry and stairs
Entry and stairs
Living room
Living room

Internally, the material palette features black cabinetry, warm timber veneers, and natural marble and was carefully selected to create a striking contrast with the white-limed engineered flooring. 

Powder room
Powder room
Home office
Home office

The heart of the home, the spacious kitchen, dining and living room at the rear of the home is a gorgeous open plan space. These rooms run along the south side of the block to maximise the opportunity for north facing windows while the south side is punctuated by a long skylight to allow natural light in. 

Dining and kitchen
Dining and kitchen

“All the new spaces have access to natural light and ventilation which works well in a temperate climate such as in Melbourne. When the temperature changes, suddenly the house can adapt and achieve comfort quickly,” says Anthony.

Kitchen
The light-filled kitchen

Each bathroom is adorned with beautifully crafted handmade feature tiles, adding a touch of uniqueness and individuality. “I love how each bathroom has its own individual character, based on how each room is used and by whom,” says Anthony.

Master bathroom
Master bathroom
Master bathroom
A shaft of light permeates the master bathroom

Externally, the extension presents itself as a dark-toned, contemporary structure with clean lines, contrasting with the Art Deco style of the original dwelling. “Dark grey vertical blades provide visual interest and architectural expression whilst offering privacy for the first floor bedrooms.”

External view
External view

Photography: Tatjana Plitt

For more on Chan Architecture

The post Renovated Art Deco home now filled with natural light appeared first on The Interiors Addict.



theinteriorsaddict.com